Woningverhuurplatform Airbnb heeft in een heel kort persbericht aangekondigd pas volgend jaar naar de beurs te gaan. Eerder dit jaar had topman Brian Chesky gezegd dat het bedrijf aan het einde van 2019 wel klaar zou zijn voor een beursgang.
“Airbnb kondigt vandaag aan dat het verwacht in de loop van 2020 een beursgenoteerd bedrijf te worden”, is de letterlijke tekst van het summiere persbericht.
In augustus maakte Airbnb nog een flinke omzetstijging bekend. In de eerste drie maanden van 2019 behaalde het bedrijf een omzet van 9,4 miljard dollar (8,47 miljard euro), een toename van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018.
Maar de beursgang van een vergelijkbaar toonaangevend platform als taxidienst Uber is vies tegengevallen en eerder deze week werd bekend dat WeWork een beursgang voorlopig uitstelt vanwege ‘gebrek aan belangstelling’. WeWork is een platform dat flexibele werkplekken aanbiedt.
De koers van het aandeel Uber is sinds de beursintroductie in mei met 18 procent gedaald. Het bedrijf leidt dan ook nog altijd verlies en het kan nog heel lang duren voordat het taxiplatform structureel winstgevend wordt. Ook WeWork is nog sterk verliesgevend en heeft geen duidelijk plan om op termijn wel winst te gaan maken. Het gebrek aan enthousiasme bij beleggers is dan ook niet zo vreemd.
Kansen en bedreigingen voor Airbnb
Bij Airbnb ligt dat anders, want het verhuurplatform boekte in 2017 en 2018 wél winst en zag de omzet in de eerste drie maanden van 2019 met 31 procent stijgen. In totaal werden er in januari, februari en maart van dit jaar 91 miljoenen overnachtingen geboekt. De waarde van Airbnb werd in 2017 voor het laatst officieel vastgesteld op 31 miljard dollar, maar werd halverwege dit jaar ingeschat op 38 miljard dollar.
Het succes van het verhuurplatform leidt ook tot maatschappelijke weerstand. New York, Parijs, Amsterdam en vele andere steden wereldwijd leggen Airbnb aan banden vanwege de overlast die de vele toeristen veroorzaken en de druk op de huizenprijzen.
Ook is de cool-factor uit de beginperiode aan het verdwijnen. Die was vooral gebaseerd op het idee van de hippe deeleconomie en direct contact met de lokale 'host', maar inmiddels zijn er steeds meer anonieme professionele verhuurders actief. Verder is er ook geduchte concurrentie van partijen als Booking.com, Expedia en Tripadvisor.
Met die risico's voor de toekomst van het bedrijf, de onzekerheid over het verdere verloop van de handelsoorlog en de recente ervaringen van andere techplatforms op de beurs is het niet zo gek dat Airbnb nog even wacht tot 2020 met de beursgang.